Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Dugom Polju

Na zemljištu koje je darivao Dušan Ilić, mještani su u slozi i bratoljublju, dobrovoljnim radom i prilozima izgradili crkvu na radost i ponos svojih potomaka.

Deceniju nakon što je OHR protektorat u BiH zabranio izgradnju započetog hrama Prepodobnog Sisoja Velikog u Potočarima, srpski narod iz Potočara, Dugog Polja i okolnih mjesta, je u jesen 2010. godine, počeo izgradnju hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Dugom Polju.

Na zemljištu koje je darivao Dušan Ilić, mještani su u slozi i bratoljublju, dobrovoljnim radom i prilozima izgradili crkvu na radost i ponos svojih potomaka. Tokom izgradnje hrama, opštinske vlasti su, uz svesrdnu podršku i tutorstvo brojnih stranih i međunarodnih ustanova i organizacija u BiH, opstruisale i onemogućavale izgradnju crkve.

Vođena je vrlo prljava i nečasna političko-medijska kampanja protiv srpske Crkve i naroda u Dugom Polju. Na kraju su ipak pobijedila Istina i Pravda.

Završetak izgradnje je obilježilo osvećenje hrama koje je izvršio Episkop Zvorničko-tuzlanski Hrizostom, na Spasovdan 15. juna 2016. godine.