Novosti

15 jun, 2021.

Foto takmičenje za mlade: Ljepota zaštićene prirode BiH

Konkurs se organizuje povodom Evropskog dana parkova, koji je obilježen 24.5. sa ciljem podizanja svijesti i razumijevanja značaja očuvanja, konzervacije i zaštite parkova s obzirom na njihovu kritičnu ulogu u zaštiti okoliša, kao i u unaprjeđenju života građana, posebno lokalnih zajednica u okruženju parkova. Partneri konkursa IMTEC doo i Alp Outdoor Shop obezbijedili su vrijedne nagrade.

Detaljna pravila konkursa pronađite na Facebook stranici projekta USAID Turizam ili na linku.

O evropskom danu parkova:

Evropski dan parkova je prilika za promociju zaštićenih područja širom Evrope. Obilježavanje ovog dana je 1999. godine pokrenula Federacija EUROPARC. Svake godine, članice EUROPARC-a organizuju različite manifestacije oko 24. maja sa ciljem podizanja svijesti o značaju zaštićenih područja. Ove godine, zbog pandemije COVID 19 nažalost nisu organizovane brojne manifestacije i događaji kojima bi se označio ovaj dan, ali to nije razlog da ne posjetite neko od vama najbližih zaštićenih područja i parkova, upoznate se sa specifičnosti tog prostora, naučite više o biljnom i životinjskom svijetu, uživate u otvorenim slobodnim prostorima, u netaknutoj prirodi i na čistom vazduhu i drugim aktivnostima koje nude zaštićena područja. Ali nemojte zaboraviti i da podržite male proizvođače lokalnih proizvoda koji žive unutar zaštićenih područja ili u njihovoj neposrednoj blizini!

Vrijeme provedeno u prirodi iskoristite da fotografirate i učestvujete na konkursu za najbolju fotografiju, poručili su organizatori.

O važnosti parkova za razvoj održivog turizma u BiH:

Parkovi su sastavni dio segmenta bosanskohercegovačkog turizma na otvorenom i u prirodi, što je jedno od istinski prepoznatih i globalno konkurentnih resursa ove zemlje. Godine 2019. turizam Bosni i Hercegovini je donio više od 1 milijarde USD u direktnim prihodima od turizma, i podržao oko 80.000 radnih mjesta. Uloga prirode i resursa na otvorenom, između ostalog i parkova, će dodatno dobiti na značaju za putnike poslije pandemije, i doprinijet će ostvarivanju planova oporavka turizma u zemlji.

Očuvana i zaštićena priroda predstavlja vitalni resurs naše zajedničke prirodne baštine, koja je preduslov očuvanju i zaštiti vrsta, ekosistema i pejzaža. Održivi turizam, za razliku od mnogih drugih industrija, zahtijeva očuvana i lijepa prirodna područja, zdrav biljni i životinjski svijet, te autentične zajednice i kulture. Zbog toga netaknuta priroda i okoliš mogu djelovati kao glavni pokretač razvoja održivog turizma, ali i obrnuto, gdje održivi turizam generira prihode i stvara dodatna radna mjesta koji mogu djelovati kao glavni pokretač očuvanja i upravljanja netaknutim prirodnim područjima i zaštitom životne sredine, saopšteno je iz WWF Adria.