Новости

15 јун, 2021.

Фото такмичење за младе: Љепота заштићене природе БиХ

Конкурс се организује поводом Европског дана паркова, који је обиљежен 24.5. са циљем подизања свијести и разумијевања значаја очувања, конзервације и заштите паркова с обзиром на њихову критичну улогу у заштити околиша, као и у унапрјеђењу живота грађана, посебно локалних заједница у окружењу паркова. Партнери конкурса ИМТЕЦ доо и Алп Оутдоор Схоп обезбиједили су вриједне награде.

Детаљна правила конкурса пронађите на Фацебоок страници пројекта УСАИД Туризам или на линку.

О европском дану паркова:

Европски дан паркова је прилика за промоцију заштићених подручја широм Европе. Обиљежавање овог дана је 1999. године покренула Федерација ЕУРОПАРЦ. Сваке године, чланице ЕУРОПАРЦ-а организују различите манифестације око 24. маја са циљем подизања свијести о значају заштићених подручја. Ове године, због пандемије ЦОВИД 19 нажалост нису организоване бројне манифестације и догађаји којима би се означио овај дан, али то није разлог да не посјетите неко од вама најближих заштићених подручја и паркова, упознате се са специфичности тог простора, научите више о биљном и животињском свијету, уживате у отвореним слободним просторима, у нетакнутој природи и на чистом ваздуху и другим активностима које нуде заштићена подручја. Али немојте заборавити и да подржите мале произвођаче локалних производа који живе унутар заштићених подручја или у њиховој непосредној близини!

Вријеме проведено у природи искористите да фотографирате и учествујете на конкурсу за најбољу фотографију, поручили су организатори.

О важности паркова за развој одрживог туризма у БиХ:

Паркови су саставни дио сегмента босанскохерцеговачког туризма на отвореном и у природи, што је једно од истински препознатих и глобално конкурентних ресурса ове земље. Године 2019. туризам Босни и Херцеговини је донио више од 1 милијарде УСД у директним приходима од туризма, и подржао око 80.000 радних мјеста. Улога природе и ресурса на отвореном, између осталог и паркова, ће додатно добити на значају за путнике послије пандемије, и допринијет ће остваривању планова опоравка туризма у земљи.

Очувана и заштићена природа представља витални ресурс наше заједничке природне баштине, која је предуслов очувању и заштити врста, екосистема и пејзажа. Одрживи туризам, за разлику од многих других индустрија, захтијева очувана и лијепа природна подручја, здрав биљни и животињски свијет, те аутентичне заједнице и културе. Због тога нетакнута природа и околиш могу дјеловати као главни покретач развоја одрживог туризма, али и обрнуто, гдје одрживи туризам генерира приходе и ствара додатна радна мјеста који могу дјеловати као главни покретач очувања и управљања нетакнутим природним подручјима и заштитом животне средине, саопштено је из WWФ Адриа.