Чаршијска  џамија

Чаршијска  џамија је прва градска џамија у Сребреници. Нема тачних података о години изградње ове џамије. Одређеније вријеме изградње прве градске сребреничке џамије налази се у Путопису Евлије Челебије.

Чаршијска  џамија

Чаршијска  џамија је прва градска џамија у Сребреници. Нема тачних података о години изградње ове џамије. Одређеније вријеме изградње прве градске сребреничке џамије налази се у Путопису Евлије Челебије. Челеби 1660. године о џамијама у Сребреници пише: “Главна је Бајезид Велијина џамија. То је једноставна богомоља у старом стилу са једним минаретом, а покривена је ћерамитом.”

Дакле, прва градска џамија у Сребреници била је царска џамија, изграђена прије 1512. године, јер је изграђена за вријеме владавине Османским царством Бајезида ИИ, Бајезида Велије(1481-1512), како га назива Евлија Челеби. Прва сребреничка градска џамија није успјела преживјети све немире и ратна разарања Сребренице током протеклих стољећа. Оно што се може утврдити је да је локација прве градске џамије ту гдје се данас налази Чаршијска џамија.

Познато је да Чаршијску џамију обновио, или пак наново саградио(након страдања у аустријско-османским ратовима у 18. стољећу)хаџи Селман-ага Селманагић 1836. године. Џамија хаџи Селман-аге Селманагића или Чаршијска(како се уобичајено називала), изграђена или обновљена 1836. године, била је са дрвеном мунаром скромних димензија, као и остале сребреничке џамије. Због дотрајалости порушена је 1988. године ин а истој локацијхи саграђена је нова џамија коју је 1995. године порушила Војска Републике Српске.

Џамија је поново изграђена у измијењеном облику, с високом мунаром и три шерефета, а свечано је отворена 16. јула 2011. године.

Чаршијска  џамија