Језеро Перућац

Перућачко језеро је вјештачко језеро на подручју општине Бајина Башта и Сребреница. Језеро је настало преграђивањем тока реке Дрине, за потребе хидроелектране „Бајина Башта“.

Прелијепо језеро Перућац

 

Перућац је вјештачко језеро у Босни и Херцеговини и Србији код мјеста Перућац, општина Бајина Башта, Србија. Настало је преграђивањем тока Дрине, за потребе хидроелектране "Бајина Башта". Акумулација је дугачка 54 км и простире се кроз кањон до Вишеграда. Језеро се налази у природном завоју кањона ријеке Дрине и обавија планину Тару, мијењајући смјер тока од сјевера према југоистоку. На десној обали језера налази се Национални парк Тара док се са друге стране налази Национални парк Дрина.

Језеро обилује разним врстама рибе и погодно је за спортски риболов, сплаварење, роњење и пливање, камповање, вожње бродом до Вишеграда, кајакинг, једрење на дасци. На језеру се налази уређени дио плаже за посјетиоце а једна од највећих туристичких активности јесте „Панчићева регата".

Због самог положаја језера, његових великих размера и утицаја климе на овом подручју, само су два месеца током године идеална за прави летњи одмор који подразумева купање – јул и август. Температура воде ретко када прелази 22 Ц. Поред чисте воде, идеалне по својој температури за пливање и богатства рибе које ће привући бројне пецароше, ово језеро нуди и мноштво других атракција и природних лепота за своје посетиоце.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА