Izletište ''Guber"

Nedaleko od Srebrenice na nadmorskoj visini od 560 m nalazi se najpoznatije srebreničko izletište ''Guber''. Staza koja vodi do izletišta prolazi kroz netaknuti prirodni krajolik koji je obrastao četinarskim i listopadnim šumama te daje posebne ambijentalne vrijednosti.

IZLETIŠTE I ŠETALIŠTE ''GUBER"

 

Nedaleko od Srebrenice na nadmorskoj visini od 560m nalazi se najpoznatije srebreničko izletište ''Guber''.

Staza (šetalište) koja vodi do izletišta  prolazi kroz netaknuti prirodni krajolik koji je obrastao četinarskim i listopadnim šumama te daje posebne ambijentalne vrijednosti. Razlozi za posjetu ovog izletišta su višestruki, u dužini od 2.5 km netaknute prirode nalazi se nekoliko ljekovitih izvora.

Posjetioci takođe mogu da se odmore, popiju piće ili ručaju u restoranu ''Guber'' koji se nalazi na samom šetalištu.  Duž šetališta se nalaze klupe, kao i šadrvani/ljetnikovci na kojima posjetioci mogu da predahnu i uživaju u svježem vazduhu i prekrasnoj prirodi.

Guber banja je najpoznatija po svojim ljekovitim vodama koje zbog svojih jedinstvenih fizičkih i hemijskih osobina prevazilaze najpoznatije ljekovite mineralne izvore Evrope i svijeta. Izvora je mnogo ali se posebno izdvajaju: Crni Guber, Očna voda, Ljepotica, Mali Guber, Sinusna voda i Kožna voda. Izvori su bogati kalcijumom, magnezijumom, bakrom, kobaltom, niklom, manganom i dr.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Излетиште ''Губер"