Manastir Sase

Manastir Svete Trojice, manastir Srpske pravoslavne crkve, Eparhija zvorničko-tuzlanska, nalazi se u Sasama, od Bratunca  udaljen 13 kilometara, na regionalnom putu Bratunac-Skelani, opština Srebrenica

Manastir Svete Trojice, manastir Srpske pravoslavne crkve, Eparhija zvorničko-tuzlanska, nalazi se u Sasama, od Bratunca
 udaljen 13 kilometara, na regionalnom putu Bratunac-Skelani, opština Srebrenica, entitet Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.
 Smješten je u neposrednoj blizini antičkog lokaliteta Domavija. Manastir je sagrađen 1242. godine i bio je imanje manastira Hilandara. Navodno je zadužbina Uroša Nemanjića, čiji je krst dugo čuvan u ovom manastiru. S obzirom da se manastir nalazi na području koje je još u doba Rimljana bilo poznato po bogatim rudokopima u kojima je bilo srebro, olovo i cink. Kada je Osmanlijsko Carstvo zavladalo Bosnom, opustili su rudnici i rudarska naselja, a s njima i manastir Sase.

Gotovo 400 godina su temelji nekadašnjeg manastirskog hrama bili prekriveni naslagom zemlje, a i sam manastir je pao u zaborav. Tek 1858. godine saški rudari su otkopali manastirske temelje i na njima sagradili novu crkvu, koju su prema Đorđu Beatoviću posvetili svetom apostolu Petru. Ova crkva je preko 100 godina služila kao parohijska i to u najdužem periodu kao bratunačka.

Temelji i zidove crkve u Sasama iskopani su i obnovljeni 1850. godine.Nova obnova manastira počinje 1989. godine kada su posvećeni temelji za manastirski konak i postavljen je novi krov od bakra, prilikom obilježavanja 750 godina postojanja. Početak ratnih dejstava onemogućio je veliku svečanost posvećenja manastirskog konaka koja je planirana 1991. godine. Manastirski hram je tokom rata, početkom 1992. godine, pretrpio oštećenja, a novosagrađeni konak je uništen.

Zalaganjem tadašnjeg vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija stvaraju se uslovi za ponovno oživljavanje monaškog života u ovom manastiru. Stari manastirski hram je porušen a izgrađen je novi. Manastir Sase proslavlja Svetog cara Uroša kao zadužbinara i tim povod je Vladika Vasilije, 5. decembra 2007. godine predao manastiru dio moštiju kralja Uroša (dar Vladike budimljansko-nikšićkog Gospodina Joanikija) i dio moštiju cara Uroša (dar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Pavla).

Adresa:

Сасе

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Манастир Сасе