Џамија Црвена ријека

Џамија Црвена ријека или Ђозића џамија налази се у дијелу Сребренице који носи назив Црвена ријека.

Џамија Црвена ријека

Џамија Црвена ријека или Ђозића џамија налази се у дијелу Сребренице који носи назив Црвена ријека. Није позната тачна година њене изградње, али се зна да је имала минберу и да су се у њој клањали и џума и бајрам-намази. Један од доказа да је локација једне од градских џамија у Сребреници управо махала Црвена ријека јесте и чињеница да се у попису вакуфа у Сребреници спомиње Вакуф џамије Црвена ријека или Шарене џамије.

Дакле, та је џамија била посебно украшена бојама, што указује на њену посебност у односу на друге сребреничке џамије.  Како се из хисторијских извора спознаје да је Сребреница у својој вишестољетној хисторији често паљена и разарана, њезину судбину дијелиле су и њезине џамије. Како је махала Црвена ријека најстарије сребреничка махала, са дугом традицијом имена због знаменитости и карактеристичности боје Црвене ријеке, у њој је само џамија добила име по својим вакифима.

Последњу обнову џамије, каква је била прије рушења 1995. године, са дрвеном мунаром, скромних димензија 6 x 8 x 5 метара, изградила је породица Ђозић. Након споменутог рушења од стране Војске Републике Српске 1995. године, џамије је поново обновљена од стране породице Ђозић, а свечано је отворена у јулу 2015. године.

Џамија Црвена ријека