Кличевац-град

Дубоко у кањону ријеке Зеленог Јадра, на крашкој стијени коју обавија ријека, налазе се рушевине тврђаве -

Кличевац-град

 

Дубоко у кањону ријеке Зеленог Јадра, на крашкој стијени коју обавија ријека, налазе се рушевине тврђаве с четверокутним кулама, која је срединoм 15. ст. имала и свој управни котар, који се звао Треботићи. У писаним изворима споменут је само у турским Средњовјековни дефтерима  из 1468/69 и 1485.год.

Главна утврда или Горњи град смјештен је на највишој коти брежуљка. Удаљеност између прве куле и главног утврђења јесте око 130 метара, а међусобно су повезане бедемом чији су остаци видљиви. 

За сваки стари град у Босни и Херцеговини вежу се различите легенде, па тако и за Кличевац. Усмена предаја за овај град каже да је био тешко освојив. Препредали су стари стољећима да су, када је освојен град (вјероватно се мисли на османско освајање), отворени и хамбари са житом. Жито се просуло низ падине града, а ријеци Јадар је неколико дана требало да однесе сво жито. Друга је легенда о начину на који се градио град. Легенда каже да је градња у почетку текла споро због неприступачности терена и да је врло тешко било доставити камен из Јадра. Због тога су наложене велике ватре на којима се гријао камен и онда се с руке на руку брже пребацивао на потребно мјесто.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА
Кличевац-град