Jezero Perućac

Perućačko jezero je vještačko jezero na području opštine Bajina Bašta i Srebrenica. Jezero je nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“.

Prelijepo jezero Perućac

 

Perućac je vještačko jezero u Bosni i Hercegovini i Srbiji kod mjesta Perućac, opština Bajina Bašta, Srbija. Nastalo je pregrađivanjem toka Drine, za potrebe hidroelektrane "Bajina Bašta". Akumulacija je dugačka 54 km i prostire se kroz kanjon do Višegrada. Jezero se nalazi u prirodnom zavoju kanjona rijeke Drine i obavija planinu Taru, mijenjajući smjer toka od sjevera prema jugoistoku. Na desnoj obali jezera nalazi se Nacionalni park Tara dok se sa druge strane nalazi Nacionalni park Drina.

Jezero obiluje raznim vrstama ribe i pogodno je za sportski ribolov, splavarenje, ronjenje i plivanje, kampovanje, vožnje brodom do Višegrada, kajaking, jedrenje na dasci. Na jezeru se nalazi uređeni dio plaže za posjetioce a jedna od najvećih turističkih aktivnosti jeste „Pančićeva regata".

Zbog samog položaja jezera, njegovih velikih razmera i uticaja klime na ovom području, samo su dva meseca tokom godine idealna za pravi letnji odmor koji podrazumeva kupanje – jul i avgust. Temperatura vode retko kada prelazi 22 C. Pored čiste vode, idealne po svojoj temperaturi za plivanje i bogatstva ribe koje će privući brojne pecaroše, ovo jezero nudi i mnoštvo drugih atrakcija i prirodnih lepota za svoje posetioce.

GALERIJA FOTOGRAFIJA